Arşivcilik Bölümü Nedir:
Yazılı veya görsel dokümanların korunmasını sağlayarak, istenildiği zaman ve istenildiği şekilde ilgili kişilere verilmesini amaçlayan bir bölümdür. Mezunlar Devlet Arşiv Genel Müdürlüğü arşivinde, Cumhuriyet Dönemi Arşivinde, gazete, ve hastane arşivlerinde, kütüphanelerde çalışabilirler. Yabancı dil bilmek mezunların ücret düzeyini büyük ölçüde etkiyor. Meslek eğitimi görmüş arşivci sayısı çok fazla olmadığı için iş bulma imkanı bugün ve yakın gelecek için elverişli bir bölümdür.
Arşivcilik programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucu oluşan belgeleri koruyan birimlerin kurulmasına ve işletilmesine ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:
Arşivcilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında kütüphanecilik programında okutulan dersler aldırılır. Daha sonra belge ve belge bilim, kataloglama ve sınıflama, bilgisayar gibi dersler verilir. Ayrıca öğrenciler çeşitli arşivlerde uygulama yaparlar.
Gereken Nitelikler:
Arşivcilik programında okumak isteyen öğrencilerin, sosyal bilimlere ve özellikle tarihe ilgili, sözel düşünme ve analiz yeteneği ile belleği güçlü kimseler olmaları ve bir yabancı dil sahibi olmaları eğitimde başarılarını artırır. Bu alanda çalışmak isteyenlerin kapalı alanda çalışmayı seven kimseler olmaları da gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:
Arşivcilik programını bitiren mezunlara “Arşivci” unvanı verilir. Arşivci, arşive gelen kitap, belge ve malzemenin tarih, konu ve ilgili olduğu kuruluşlara göre sınıflandırılması, korunması, düzenlenmesi arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesi, yabancı dilde ya da eski harflerle yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır şekilde tutulması, arşivdeki malzemenin temizliğinin ve bakımının sağlanması gibi işleri yapar.
Çalışma Alanları:
Arşivciler, devlet arşivlerinde, askeri arşivlerde, özel kuruluşların arşiv bölümlerinde görev alabilirler. Günümüzde kurum ve kuruluşların ürettikleri belgelerin hızla artışı arşivcilere duyulan gereksinimi de artırmaktadır.
Arşivcilik İş Çalışma Alanları, Arşivcilik Mesleği Hakkında Bilgiler, Arşivcilik Bölümünün Geleceği, Arşivcilik Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Arşivcilik Bölümü Tercih Edilir mi, Arşivcilik Tanıtımı, Arşivcilik Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Arşivcilik Mezunları Ne İş Yaparlar , Arşivcilik Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Arşivcilik İş Bulma Durumu
Kullanılan Malzeme ve Aletler
- Bilgisayar,
- Fotokopi makinesi,
- Mikro film,
- Cilt,
- Belge onarım aletleri.
Türkiye'de arşivcilik Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde başlar. 18. yy.'la değin devletin belgeleri sandık ve torbalarda saklanır ve korunurdu. Tanzimat döneminde 1846'da Mustafa Reşit Paşa "Hazine-i Evrak Nezareti"ni kurdu ve Sadaret Evrakı için Hazine-i Evrak binası inşaa edildi. 1839'dan önceki belgeler genel konu başlıkları altında, sonrakiler ise daha ayrıntılı olarak burada arşivlendi.Türkiye'de arşiv sorununa temelden çözüm getirecek bir yasa tüm uğraşlara karşın ne yazık ki çıkartılamadı. Bu gereksinim 1975'de çıkarılan Devlet Arşiv Yönetmeliği ile giderilmeye çalışıldı ise de yeterli olmadı. Arşiv yönetimini başlı başına bilimsel bir dal olarak ele alan uzmanlar, şimdiye değin beş temel sorunla uğraşmak durumunda kaldılar.Bu sorunlar;
1- Kaynak kuruluşlardan alınacak belge türlerinin saptanması,
2- Belgeleri arşive yerleştirme zamanı,
3- Yerleştirme ve düzenleme zamanı,
4- Bazı belgeleri ayıklama ve ortadan kaldırma,
5- Arşivlerin geniş kesimlerce kullanılır duruma getirilmesi.