22 Kasım 2014 Cumartesi

F KLAVYE YAZIM TEKNİKLERİ

F klavye ile ilgili olan yazı dizime birazda F klavye ile ilgili değişik yazım teknikleri ve önerileri ile devam edeceğim. Bahsedeceğim tekniklerin hepsini uygulamanız şart değildir. Birkaç tekniği uygulayarakta klavye hızınızı geliştirebilirsiniz. Ben bu tekniklerin hepsini denedim ve çok çok faydalarını gördüm.

(Önemli Not: Bu yazıyı okumadan önce Temel F Klavye eğitimini aldığınızı ve F klavyede en düşük 100-150 karakter/dakika yazı yazabildiğinizi varsayıyorum)

F Klavye Yazım Teknikleri
1) Monitörünüzü Kapatın!Evet yanlış okumuyorsunuz, karşınızda sadece yazacağınız metin ve klavyeniz kalsın. Bu durumda ne gibi bir kazanım oluşturacağınıza değinelim; öncelikle yanlışlarınızı görmeyeceksiniz. Sadece yazıya odaklanacaksınız, bunu düzenli olarak yaptığınızda yazım hızınız beklediğinizin de üzerine çıkacak. Bu tarz bir eğitim modeline Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbı Dokümantasyon bölümü On Parmak eğitimi sırasında rastladım. Şunu da görüyoruz ki bir metne konsantre olarak hiçbir dikkat dağılımı yaşamadan yazınızı yazmak monitörün açık olmasından ve yazdığımız alanı görmekten daha kısa sürede yazımızı bitirmemize yarıyor. Tabi her zaman kapalı bir monitörle yazım yapmak büyük bir zorluk ancak gelişim açısından bu bir teknik ve uygulanıyor. Söz gelimi bu paragrafın tamamı şu anda kapalı bir monitörle yazılıyor ve yanlışlarımı alt tarafa yazacağım. (Metin bitti yanlış sayısı: 2)

2) Okuyun!Okuyun, okuyun ve yine okuyun. Şu bilinen bir gerçek ki F klavye ile yazı yazarken sadece metninize ve zihninize odaklanırsınız. Bir metni okurken zorlanmamak ve zihnimizi daha hızlı harekete geçirebilmek için bol bol okuyun. Gazete, kitap, dergi, blog okuyabildiğiniz ne varsa okumaya gayret edin. Okuma ve anlama hızınızın gelişmesi sizin yazım yaparken alıntıladığınız metni hem anlayarak hem de hızlı bir şekilde bilgisayarınıza aktarmanıza yardımcı olur.

3) Aklınıza Geleni Yazın!Başlığı okuyupta bu adam iyice zırvalıyor diye düşünmeyin. Herhangi bir kelime-işlemci program açıp (Word, Notepad, Wordpad gibi) aklınıza gelen ilk şeyleri sırayla yazın. Bu bir metin olabilir, o gün yaşadıklarınız olabilir, söylemek isteyipte söyleyemediğiniz şeylerde olabilir hatta. Bu tekniğin faydası şudur; düşünmeden yazım esnasında bir noktadan sonra beyninizin sürekli aynı tarzda kelimelere odaklandığını göreceksiniz. Ben bu tekniği yaparken sürekli “nasılsın” ve “kendi” sözcüklerini yinelerdim. Bakın karakter bakımından fakir gibi görünen bu iki kelimede Türkçemizde en sık kullandığımız karakterler yer almaktadır. K, N, E gibi karakterlerin hepsi farklı klavye bloklarında yer almaktadır. Bu tarz bir yazım tekniği farklı bloktaki karakterlere ellerinizin ve zihninizin daha hızlı hakim olmasını sağlar. Düşüncelerinizden geçen herşeyi ama herşeyi 3-4 paragraf olarak yazabilirseniz ve bunu düzenli olarak yapabilirseniz bu sizin için çok iyi olacaktır.

4) Chat Yapın!Olabildiğince anlık mesajlaşma programlarını (Gtalk, MSN, Yahoo Messenger, Aol Messenger, IRC gibi) kullanmaya gayret edin. Sevdiğiniz veya yeni tanıştığınız kişilerle yapacağınız sohbetler klavyenizi geliştirmek adına büyük bir fırsattır. MSN programını uzun süre kullanmış birisi olarak yazım hızımın bir bölümünü bu programa borçluyum diyebilirim. Çünkü birçok kişiyle aynı anda yapılan bir sohbet sizin hızlı olmanızı gerektirir ve sizi hızlı yazmaya zorlar. Ayrıca önceki dönemlerde yaptığınız alıştırmalarında bir tekrarı gibi olur. Bu sayede yazım hızınız büyük oranda artacakır.

5) Yanlışlarınızı Düzeltmeye Çalışmayın!Yazım esnasında herhangi bir metinden yada başka bir yerden yazdığınız yazı sırasında mutlaka yanlış harf basımları yapacaksınız. Bunları düzeltmek için zaman harcamayın. Çünkü düzeltmeye çalıştığınız her harf sizin yazım hızınıza olumsuz yönde katkıda bulunacaktır. Yazım yanlışlarınızı daha sonra metninizi süzerken bulabilir ve düzeltebilirsiniz. İster 30 ister 40 yanlışınız olsun, hiçbirini düzeltmeden bir metni yazmaya devam edin ve daha sonra yazınızı düzeltmeye koyulun. Bunu düzenli olarak yaptığınızda hızınız görünür biçimde artacaktır. Bununla birlikte yanlış yaptığınız harfleri daha sonra düzelttiğinizde hangi klavye bloğunda hata yaptığınızı görebilir ve yanlışlarınızı öğrenebilirsiniz.

6) Bileğinizi ve Parmaklarınızı Sabitlemeyin!Yazım yaparken bileklerinizi ve parmaklarınızı mümkün olduğunca bir yere dayamadan yazmaya gayret edin. Çok yorulduğunuz hissettiğiniz anlarda kendinize küçük bir ara verin. Bilek ve parmakların uzun süre aynı pozisyonda kalması dolaşım ve sinirsel olarak yazım hızınızı düşürebilir. Bu nedenle sürekli ellerinizi ve parmaklarınız havada tutmaya gayret edin.