Adalet Bölümü
Adalet programının amacı hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir. Mezunlar , mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda , çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.
Ön lisans bölümleri (iki yıllık) arasında en popüler olan bölümlerden bir tanesidir. Hem dikey geçiş imkanının olması hem de iş olanaklarının geniş olması, tercih edilmesinin sebepleri arasındadır. DGS’den başarılı olunduğu takdirde, bu bölüm öğrencilerinin hukuk fakültesine geçme imkanları bulunmaktadır.
Programda Okutulan Bazı Dersler
Adalet yüksekokullarında öğrencilere adalet hizmetlerinin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir. Yüksekokulda kamu hukuku ve özel hukuk bilgisi, hukuk bilgisi, hukuk usulü bilgisi, ceza ve ceza usulü bilgisi, icra-iflas bilgisi, avukatlık ve noterlik mevzuatı, mali mevzuat, hukuk dili, adli tıp, infaz bilgisi, kalem mevzuatı gibi hukuk bilgilerinin yanı sıra, daktilografi, Türkçe, yabancı dil muhasebe,işletme yönetimi, arşiv ve dosyalama teknikleri gibi teorik ve uygulamalı dersler okutulmaktadır.
Adalet Bölümü İş İmkanları
- Adalet bölümü mezunlarının mezun olduktan sonra yapabileceği işler şunlardır:
- Üniversite mezunu oldukları için Ön Lisans KPSS’ye girilerek memur olarak atanabilirler.
- Mezun olduktan sonra isteğe bağlı olarak, icra müdürlüğü sınavına girerek icra müdürü veya icra müdür yardımcısı olabilirler.
- DGS (dikey geçiş sınavı)’ye girip yeterli puanı aldıktan sonra hukuk fakültesine geçiş yapabilirler.
- Zabıt katipliği için başvurabilir ve zabıt katibi olarak çalışabilirler.
- Yaşadığı yerlerde öğretmen ihtiyacı çoksa ve ücretli öğretmen alınacaksa ücretli olarak MEB’e bağlı olarak çalışabilirler.
- Alanla ilgili özel sektörde çalışma imkanına sahipler.