Çeşitli nedenlerle zayıflayan hafızayı kuvvetlendirmek için birkaç önemli noktaya dikkat etmek yeterli.
Güçlü bir hafıza iş ve sosyal yaşamımızı kolaylaştıran en önemli etkenlerdendir. Yaş, stres, yanlış beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerle zayıflayabilen hafızayı kuvvetlendirmek için birkaç önemli noktaya dikkat etmek yeterli olabilmektedir.
Memorial Hizmet Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Özgül Esen Öre, hafıza geliştirme teknikleri hakkında bilgi verdi.
BEYİN VE VÜCUT SAĞLIĞI ÖNEMLİ
Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar hafıza geliştirmenin mümkün olduğunu; fakat bunun tek bir yönteme bağlı olmadığını ortaya koymaktadır. Kişinin hafızanın sahip olduğu kapasiteyi tam anlamı ile kullanabilmesi için her şeyden önce beynin ve vücudun sağlıklı olması gerekmektedir. Yani beyinde yapısal olarak bir sorun olmaması, ayrıca hafızayı dolaylı olarak etkileyecek kronik bir hastalığın bulunmaması gerekmektedir.
DOĞRU YÖNTEMLERLE HER YAŞTA SAĞLIKLI BİR HAFIZAYA SAHİP OLMAK MÜMKÜN
Bazı hastalarda meydana gelen hafıza kaybının, B1, B12 vitaminleri ve folik asit eksikliklerinden kaynaklandığı bilinmektedir. Anıları zihinde tutmak ve gerektiğinde ister parça parça ister bütün halinde "geri çağırma" olarak tanımlanabilen hafıza, sanıldığı gibi yaşa bağlı olarak yavaş yavaş yok olan bir olgu değildir. Yapılan araştırmalar, doğru yöntemler kullanılarak beynin doğru bağlantıları her yaşta harekete geçirilebildiğini ortaya koymaktadır.
BALIK, ÇİLEK VE YABAN MERSİNİ TÜKETİN
Haftada en az 2 kez balık tüketimi, K vitamininden zengin ıspanak, kuşkonmaz ve brokoli gibi sebzeler beyin gücünü artırarak hafızayı güçlendirdiği bilinmektedir. Antioksidan bakımından zengin olan yaban mersini, çilek gibi besinler ise hücre hasarına neden olan "serbest radikal" olarak bilinen maddeleri vücuttan uzaklaştırarak beynin korunmasına yardımcı olmaktadır.
DÜZENLİ UYKU VE STRES KONTROLÜ ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRIYOR
Düzenli uyku, öğrenmeyi kolaylaştırmakta ve belleği güçlendirmektedir. Aşırı stres konsantrasyon bozukluğuna neden olarak hafızayı zayıflatmaktadır. Depresyon ve anksiyete durumunun ise doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle düzenli ve huzurlu bir yaşam önemlidir.
6 EGZERSİZLE HAFIZANIZI GÜÇLENDİRİN
1. GÖZDEN GEÇİRİN: Öğrenmek istenilen materyali inceleyin. Konuyu ana hatlarıyla belirleyin.
2. SORU HAZIRLAYIN: Konuyla ilgili soru hazırlayın.
3. OKUYUN: Hazırlanan soruları cevap ararcasına okuyun.
4. İLİŞKİLER KURUN: Okuduğunuz metindeki kavramlar ile belirli nesneler arasında ilişki kurun.
5. TEKRAR EDİN: Her bölümü bitirdikten sonra birkaç kere tekrar edin.
6. YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİN: Konuyu ve aşamaları tekrar hatırlayarak pekiştirin.
ÜÇ TEMEL HAFIZA TEKNİĞİNİ ÖĞRENİN
Bakın: Hatırlamak istediğiniz şeye odaklanın.
Kapın: Bilginin zihinsel kesitlerini hayal edin.
Bağlantı kurun: Beyninizde kesitleri birbirine bağlayın ve birleştirin.
Bunun dışında hafızayı güçlendirmeye yardımcı olacak birkaç önemli noktaya da dikkat edilmesi gerekir. Bulmacalar, oyunlar, okuma ve diğer düşünsel hobiler ile zihinsel olarak aktif kalınabilir. Fakat bu aktiviteler sırasında beynin doğru çalıştığından ve zorlamadığınızdan emin olunmalıdır.
Kaynak Sabah